Notícies


7.12.2023

BIOGRAFIA DEL FOC

El proper 13 de desembre a les 19 h, tindrà lloc a la Biblioteca Central dIgualada la presentació de l’obra Biografia del foc, a càrrec de lautora, Carlota Gurt.  

La realitat és imprevisible i acostuma a tirar per terra els futurs que imaginem. Vivim a les fosques. ¿Quines conseqüències tindran les nostres decisions? Biografia del foc ens parla d’aquesta incertesa terrorífica i alhora plena de possibilitats. Per les seves pàgines hi desfilen herois de l’angoixa i esclaus de l’amor, mares moribundes, personatges que no saben on van ni com hi arribaran. Carlota Gurt ha creat un autèntic retaule de les relacions humanes, des de l’enamorament més fulgurant fins al ressentiment més agre. Hi trobarem allaus i vides calcinades, però també mons prodigiosos sorgits de la destrucció. Alternant entre la ironia i un to gairebé confessional, l’autora ens convida a entrar en el seu univers amb una prosa addictiva i una llengua vivíssima que atrapen el lector i no el deixen anar.

Us hi esperem!






19.4.2023


CARTES A MAHALTA

Aquest dissabte 22 d’abril a les 20 h, al teatre de l’Aurora, tindrà lloc la representació de l’obra Cartes a Mahalta, a càrrec de la companyia de teatre Tips. Es tracta d’una proposta de petit format, a cavall entre la lectura dramatitzada i el teatre convencional, que treu a la llum les cartes que es van escriure Mercè Figueras i Màrius Torres, dos amants literaris, al sanatori de Puig d’Olena entre el 1936 i el 1942. 

Aquesta proposta pretén apropar el públic a aquestes dues figures catalanes, des d’una perspectiva històrica, cultural i emotiva. 

L’entrada és gratuïta. Us hi esperem!





18.4.2023

X DICTAT EN CATALÀ A IGUALADA

Bases

1. Lloc, data i horaris. Es convoca la desena edició del Dictat en Català a Igualada, que tindrà lloc a lEspai Cívic Centre (Trinitat, 12) el 29 d’abril del 2023, a les 10 del matí (categoria d’adults) i a les 11 del matí (categoria de joves).

2. Organització. El IX Dictat en Català a Igualada està organitzat per lAPLEC (Associació Promotora de la Llengua Catalana), amb el suport del Departament de Promoció Cultural i Relacions Institucionals de l’Ajuntament d’Igualada i la col·laboració del rocòdrom i escola d’escalada Ingravita.

3. Categories. Sestableixen dues categories: joves i adults. En la categoria de joves hi poden participar nois i noies de 12 a 16 anys, i en la categoria d’adults, persones de 17 anys en endavant.

4. Inscripció. Per inscriure’s al Dictat en la categoria d’adults, cal enviar un missatge a l’adreça aplecaplec@gmail.com que inclogui el nom complet, la data de naixement i un telèfon de contacte. Per inscriure’s al Dictat en la categoria de joves, cal que l’institut enviï un missatge a l’adreça aplecaplec@gmail.com amb el nom complet, la data de naixement i el curs dels alumnes seleccionats per participar-hi. La inscripció és gratuïta. Període d’inscripcions: fins al 28 d’abril a les 20 h.

5. Text. Lorganització triarà un text de 200 mots aproximadament per a la categoria d’adults, i un de 150 mots aproximadament per a la categoria de joves. Enguany es dictaran textos de l’escriptora Mercè Rodoreda, per commemorar el 40è aniversari de la seva mort.

6. Dictat. La persona que dicti el text, en primer lloc el llegirà sencer en veu alta; a continuació, el dictarà frase per frase diverses vegades, incloent-hi els signes de puntuació. Finalment, el tornarà a llegir tot sencer. Tot seguit, també es dictaran deu paraules aïllades, de les quals es donarà la definició. Seguidament, els participants hauran de lliurar el full als organitzadors de l’acte.

7. Correcció. A l’hora de corregir, es tindrà en compte tota errada descriptura (lletres o paraules canviades o desfigurades, manca de lletres o de mots, errors en la comprensió, etc.) i d’ortografia (incloent-hi puntuació, accents, dièresis, apòstrofs, guions, majúscules i minúscules, etc.), seguint les normes establertes per lInstitut d’Estudis Catalans (normativa nova).

En cas que dues o més persones facin el mateix nombre de faltes en el Dictat, es tindran en compte els errors que hagin comès en les paraules aïllades. Un eventual empat en tots dos apartats es resoldrà a partir del nombre derrades greus que hagin comès les persones que estiguin en aquesta situació.

8. Premis. Hi haurà tres premis per categoria:

ï  1r premi (adults): una estada d’un cap de setmana per a dues persones en un indret de Catalunya.

ï  2n premi (adults): un joc d’Igualada City.

ï  3r premi (adults): un lot de llibres.

ï  1r premi (joves): cinc entrades per al rocòdrom Ingravita.

ï  2n premi (joves): un joc d’Igualada City.

ï  3r premi (joves): un lot de llibres.

9. Resultats i lliurament de premis. Els resultats es faran públics el mateix dia 29 d’abril, a dos quarts d’una del migdia, i seguidament es repartiran els premis. No es podrà demanar la revisió dels resultats.

10. Acceptació de les bases. S’entén que en el moment de fer la inscripció saccepten les bases del X Dictat en Català a Igualada. Lorganització resoldrà les qüestions no previstes en aquestes bases.




20.3.2023

Amb motiu del Dia Mundial de la Poesia (21 de març), l’APLEC organitza la segona edició del Matinal de poesia en català, que es durà a terme el dissabte 26 de març, de les 11.30 a les 13.30 h, al local del barri de Xauxa (c/ Sant Ignasi, 57). 

Aquesta activitat és oberta a tothom que vulgui recitar un poema, ja sigui d’autors del país o autors forans que s’hagin traduït al català. 

Per tal d’organitzar la jornada i distribuir els torns de participació, agrairem que totes les persones que desitgin declamar, ho notifiquin enviant un correu a l’adreça de correu electrònic aplecaplec@gmail.com.

L’acte comptarà amb l’acompanyament musical de Magí Ramon (guitarra) i Lluc Torreguitart (percussió).

Us hi esperem!






7.10.2022

L1 doctubre vam participar a lonzena edició del Mercat de Lletres. Com cada any, tant els petits com els grans van poder passar una bona estona amb diversos jocs relacionats amb la llengua: la Sopa hortolana, la Sopa de bèsties, el concurs de lAplegamots, etc. Moltes gràcies a tots els qui us vau acostar a la nostra parada per participar-hi. Ben aviat anunciarem qui és el guanyador de lAplegamots!




1.6.2022

Per a aquest mes de juny hem organitzat dos dels plats forts del nostre desè aniversari: 

- En primer lloc, el curs descriptura Tot el que ens passa, a càrrec de Maria Climent. Serà els dies 11 i 18 de juny, de 9.30 a 13.30 h, a lEspai Cívic Centre.

- En segon lloc, la Taula rodona dautors joves emergents, amb Xavier Mas Craviotto, Alba Dalmau, Sebastià Portell, Irene Pujadas i Leticia Asenjo. Es farà el dia 14 de juny, a les 19.30 h, a la Biblioteca Central dIgualada, i serà moderada per Mercè Badal.

No us ho perdeu!!!




2.4.2022

IX DICTAT EN CATALÀ A IGUALADA

Bases

1. Lloc, data i horaris. Es convoca la novena edició del Dictat en Català a Igualada, que tindrà lloc a l’Espai Cívic Centre (Trinitat, 12) el 7 de maig del 2022, a les 10 del matí (categoria d’adults) i a les 11 del matí (categoria de joves). 

2. Organització. El IX Dictat en Català a Igualada està organitzat per l’APLEC (Associació Promotora de la Llengua Catalana), amb el suport del Departament de Promoció Cultural i Relacions Institucionals de l’Ajuntament d’Igualada i la col·laboració del rocòdrom i escola d’escalada Ingravita.

3. Categories. S’estableixen dues categories: joves i adults. En la categoria de joves hi poden participar nois i noies de 12 a 16 anys, i en la categoria d’adults, persones de 17 anys en endavant.

4. Inscripció. Per inscriure’s al Dictat en la categoria d’adults, cal enviar un missatge a l’adreça aplecaplec@gmail.com que inclogui el nom complet, la data de naixement i un telèfon de contacte. Per inscriure’s al Dictat en la categoria de joves, cal que l’institut enviï un missatge a l’adreça aplecaplec@gmail.com amb el nom complet, la data de naixement i el curs dels alumnes seleccionats per participar-hi. La inscripció és gratuïta. Període d’inscripcions: fins al 6 de maig a les 20 h.

5. Text. L’organització triarà un text de 200 mots aproximadament per a la categoria d’adults, i un de 150 mots aproximadament per a la categoria de joves. Enguany es dictaran textos de l’escriptor Josep Pla, per commemorar el 125è aniversari del seu naixement.

6. Dictat. La persona que dicti el text, en primer lloc el llegirà sencer en veu alta; a continuació, el dictarà frase per frase diverses vegades, incloent-hi els signes de puntuació. Finalment, el tornarà a llegir tot sencer. Tot seguit, també es dictaran deu paraules aïllades, de les quals es donarà la definició. Seguidament, els participants hauran de lliurar el full als organitzadors de l’acte. 

7. Correcció. A l’hora de corregir, es tindrà en compte tota errada d’escriptura (lletres o paraules canviades o desfigurades, manca de lletres o de mots, errors en la comprensió, etc.) i d’ortografia (incloent-hi puntuació, accents, dièresis, apòstrofs, guions, majúscules i minúscules, etc.), seguint les normes establertes per l’Institut d’Estudis Catalans (normativa nova).

En cas que dues o més persones facin el mateix nombre de faltes en el Dictat, es tindran en compte els errors que hagin comès en les paraules aïllades. Un eventual empat en tots dos apartats es resoldrà a partir del nombre d’errades greus que hagin comès les persones que estiguin en aquesta situació.

8. Premis. Hi haurà tres premis per categoria: 
    - 1r premi (adults): una estada d’un cap de setmana per a dues persones en un indret de Catalunya.
    - 2n premi (adults): un joc d’Igualada City.
    - 3r premi (adults): un lot de llibres.
    - 1r premi (joves): cinc entrades per al rocòdrom Ingravita.
    - 2n premi (joves): un joc d’Igualada City.
    - 3r premi (joves): un lot de llibres. 

9. Resultats i lliurament de premis. Els resultats es faran públics el mateix dia 7 de maig, a dos quarts d’una del migdia, i seguidament es repartiran els premis. No es podrà demanar la revisió dels resultats.

10. Acceptació de les bases. S’entén que en el moment de fer la inscripció s’accepten les bases del IX Dictat en Català a Igualada. L’organització resoldrà les qüestions no previstes en aquestes bases.





17.3.2022

Matinal de poesia en català

Amb motiu del Dia Mundial de la Poesia, el dia 26 de març, a les 12 del migdia, al Kiosk del Rec farem un
matinal de poesia en català, durant el qual tothom qui vulgui podrà recitar el poema en català que més li agradi. 

Hi participaran diferents autors vinculats a la poesia i a Igualada o la comarca, com ara Marc Freixas, Carme Freixes, Ita Molins, Lleonard del Rio, Jessica Neuquelman i Eduard Creus, i hi haurà acompanyament musical a càrrec de Magí Ramon i Lluc Torreguitart.

Us animeu a venir?




2.3.2022

Recital «Les llengües de Miquel Martí i Pol»

Miquel Martí i Pol és un dels poetes contemporanis més llegits en llengua catalana. L’autor de Roda de Ter també va conrear, però, altres gèneres literaris i, en una faceta menys coneguda, va ser traductor d’un bon grapat de llibres. Alhora, compta amb una gran projecció internacional, atès que la seva obra ha estat traduïda a una quinzena de llengües d’arreu del món. 

Amb aquest recital, a dues veus, repassem la seva faceta com a traductor i com a autor traduït, i ho fem recitant alguns dels seus poemes en català i en diverses de les llengües a què ha estat traduït, tot plegat d’una manera interactiva amb el públic, amb el qual volem respondre una pregunta: Miquel Martí i Pol era un llenguaferit?

L’acte serà a càrrec de Jessica Neuquelman i David Vila i Ros, i tindrà lloc al local d’Òmnium Cultural Igualada el dia 4 de març a les 7 del vespre.

Us hi esperem!






4.1.2022

Presentació del llibre «El castellà a la Catalunya contemporània: història d’una bilingüització»

Des de quan els catalans sabem parlar castellà i per què? La resposta a aquestes preguntes s’ha fet tradicionalment a partir del comportament de les elits del país, que van començar a castellanitzar-se a partir del segle XVI. Amb tot, aquest grup social sempre ha representat una petita minoria dels catalans, per la qual cosa calia esbrinar les causes i a partir de quin moment el procés de bilingüització social afecta la majoria de la població, la gent del poble.

Aquest llibre ha volgut donar resposta a aquests interrogants a partir de les històries de vida d’una seixantena de persones catalanoparlants de més de 90 anys. El seu testimoni és clau per entendre el procés d’extensió del castellà entre les classes populars catalanes en el tombant dels segles XIX i XX. Ha estat una sort poder recollir-lo abans no desaparegués, perquè hi ha poques fonts directes sobre aquest fenomen.

Què van pensar els nostres avis la primera vegada que van sentir algú parlar en castellà? S’integraven lingüísticament els nouvinguts? Quin paper va tenir l’escola en la difusió del castellà? Com va influir el franquisme en la llengua de les converses quotidianes? Les conclusions d’aquest estudi confirmen que la bilingüització de la majoria dels catalans és molt recent perquè no es va aconseguir fins ben entrat el segle XX. En definitiva, el panorama sociolingüístic de la Catalunya actual és el resultat de transformacions molt recents, que cal conèixer per poder desfer alguns mites sobre el nostre passat lingüístic i entendre millor el present.

L’acte es farà el dia 14 de gener, a les 7 del vespre, al Foment, Casal Popular d’Igualada. Hi intervindran l’escriptor Eduard Creus i els tres autors, Mireia Galindo, Carles de Rosselló i Francesc Bernat. No us el perdeu!





26.9.2021

Tallers de llengua (tardor 2021)

1) L’OIEC sense ofec: més enllà dels diacrítics: 9.10.2021
2) La GIEC sense ofec: compendi esquemàtic resumit sumàriament: 16.10.2021
3) Faci’ls fàcils: regles bàsiques d’ús dels pronoms febles: 6.11.2021
4) Pronoms relatius, dificultat relativa: 13.11.2021
5) T’atabala tanta a al davant? El complement directe preposicional: 20.11.2021
6) Endrecem i simplifiquem el món de les majúscules i minúscules: 27.11.2021
7) Trucs per (a) dominar per i per a: 4.12.2021
8) Que n’és, de dura, de vegades, la realitat! Les regles «ocultes» per construir frases en català: 11.12.2021
9) Repassem (i afinem) les regles bàsiques de puntuació: 18.12.2021

Horari: de 10 a 12 h
Lloc: tallers virtuals; el mateix dia del taller es rebrà un enllaç per connectar-s’hi.
Preu: 10 € socis / 15 € no socis
Professor: Albert Soler Dalmases
Més informació i inscripcions: aplecaplec@gmail.com. Per inscriure-s’hi, feu-nos arribar les vostres dades personals (nom i cognoms, adreça electrònica i telèfon) i indiqueu a quin(s) taller(s) us voleu apuntar.


13.9.2021

Curs darticles dopinió Diguem-hi la nostra!, a càrrec de David Vila i Ros

LAPLEC organitza un curs darticles dopinió, que impartirà David Vila i Ros. Es tracta d’un curs en què exposem les principals característiques, les tècniques i els recursos de l’escriptura argumentativa, amb un plantejament rigorós en els continguts, però amè. A partir dels articles que aniran escrivint els participants aprendrem a transmetre la nostra opinió de manera clara, concisa i argumentada. 

Horari: 14, 21 i 28 d’octubre de 2021, de 2/4 de 8 a 9 del vespre
Lloc: Espai Cívic Centre (carrer de la Trinitat, 12, d’Igualada)
Preu: 35,00 €
Inscripcions: aplecaplec@gmail.com

David Vila i Ros (Sabadell, 1977) és escriptor i dinamitzador lingüístic. Col·labora amb mitjans de comunicació d’àmbit local i nacional. Ha publicat llibres d’articles, de poesia, de narrativa i d’assaig polític. Actualment és membre de la secció d’Arts i Lletres de la Fundació Bosch i Cardellach, representant a la Comissió Permanent per la Llengua a Sabadell i vicepresident de la companyia de teatre-dansa Petit Món. És també un dels impulsors de Llenguaferits, una iniciativa esbojarrada de foment del català i la diversitat lingüística.


3.5.2021

Guanyadors de la primera edició del Tu tries. Concurs de microrelats

El divendres 23 dabril va tenir lloc al Foment, Casal Popular dIgualada, el lliurament de premis de la primera edició del Tu tries. Concurs de microrelats, organitzat per lAPLEC amb la col·laboració de Plataforma per la Llengua i la llibreria Llegim...? Dacord amb el veredicte del jurat, aquests van ser els guanyadors:

I si...?

1. At last..., Olga Valls (Valquiria)

2. O, Berta Creus (Quagga)

3. I si?, Natxa Nacenta (Tarongina)

Accèssit. Un pispa literat, Oriol Solà (Isidre d’Isil)


Aquell dia que ho va canviar tot

1. El desig, Dimitri Lombardo (Langbard)

2. Aquell dia que ho va canviar tot, Cristina Closa (Rita Xompi)

3. Migdia d’un dia de tardor, Montserrat (Paraules)


A lapartat «Tu tries. Concurs de microrelats» daquest mateix blog podeu llegir els textos guanyadors. I a continuació trobareu unes quantes fotos de lacte.






23.4.2021

Recomanació de Sant Jordi

Aquest Sant Jordi arriba a les llibreries Un univers de contes, la nova proposta literària de Jessica Neuquelman i David Vila i Ros, els Llenguaferits. El llibre, publicat per Sibilam Edicions, recull contes de lescriptor sabadellenc, alguns dinèdits, daltres ja publicats en anteriors llibres, però amb la particularitat que es tracta duna edició bilingüe francès-català. Les traduccions han anat a càrrec de Neuquelman i, amb aquest format, sofereix al lector la possibilitat de llegir les mateixes històries en dues llengües i, així, copsar-ne dues perspectives diferents. El llibre està estructurat en tres blocs (labsurd, la revolta i lamor), oferint-nos un passeig pels temes que centren lobra de lautor i, de retruc, de la traductora. Contes que ens fan pensar, adreçats a adults però amb aquella mirada dinfant que ens porta a mourens per la subtil frontera entre realitat i somni. I tot plegat amanit amb diverses il·lustracions de Sílvia Morilla. En definitiva, tot un univers de contes a labast de lectors intrèpids.





20.9.2020

Cloenda del Cicle de Seminaris sobre Coses que Cal Saber de la Llengua Catalana

Ahir vam cloure el Cicle de Seminaris sobre Coses que Cal Saber de la Llengua Catalana amb la desena edició, dedicada a la Gramàtica bàsica i dús de la llengua catalana. Moltes gràcies a tots els assistents i, sobretot, a en Josep M. Mestres: és un luxe que un professional de la seva categoria shagi volgut implicar en lAPLEC des del primer moment (nés el soci número 1) i que hagi vingut a Igualada durant tants anys a compartir els seus vastíssims coneixements i fer-nos passar tan bones estones. Gràcies!








29.5.2020

X Seminari sobre Coses que Cal Saber de la Llengua Catalana: «La Gramàtica bàsica i dús de la llengua catalana»

El 19 de setembre, en Josep M. Mestres presentarà lúltima de les gramàtiques normatives que ha publicat lIEC, la Gramàtica bàsica i dús de la llengua catalana, adreçada especialment al gran públic i al món de lensenyament. I treballarem un dels punts que solen donar força maldecaps: els gerundis. A més a més, celebrarem els deu anys de seminaris a Igualada. No us ho perdeu!

Ateses les circumstàncies excepcionals que vivim, aquest cop caldrà inscriure-s’hi enviant un correu electrònic a aplecaplec@gmail.com amb les dades següents: nom i cognoms, telèfon i adreça electrònica. El termini per fer la inscripció s’acaba el 18 de setembre a les 16 h. A més, tots els assistents hauran de signar una declaració responsable relacionada amb la COVID-19 per participar en l’activitat.

Dia i hora: 19 de setembre de 10.30 a 12.30 h.

Lloc: Biblioteca Central dIgualada.

Activitat gratuïta.







10.10.2019


Pròximes activitats

Taller d’escriptura a càrrec d’Eva Piquer

Un taller d’escriptura per aprendre a estructurar les idees per escrit, per aconseguir que un text sedueixi i convenci els lectors. Redactarem textos poc o molt personals, de ficció o no, amb l’objectiu que respirin veritat. Intentarem tenir coses a dir i dir-les ben dites. Treballarem a partir dels escrits que aniran fent els mateixos alumnes.

Dates i horari: 16 i 30 de novembre de 10.30 a 13.30 h.

Lloc: Espai Cívic Centre (c. Trinitat, 12, dIgualada).

Preu: 120 € (10 % de descompte per a socis APLEC).

Inscripcions: https://www.catorze.cat/noticia/13074/escriure/pensar/igualada.


Tallers de gramàtica

La GIEC sense ofec
Data i horari: 26 d’octubre de 9 a 13 h.

Pronoms febles, mals de cap forts
Data i horari: 9 de novembre de 9 a 13 h.

Que n’és, de dura, de vegades, la realitat! Les regles «ocultes» per construir frases en català
Data i horari: 23 de novembre de 9 a 13 h.

Aquí, allà o enlloc? L’art de pensar i de comportar-se com a coma
Data i horari: 14 de desembre de 9 a 13 h.

Lloc: Espai Cívic Centre (c. Trinitat, 12, d’Igualada).

Preu: 40 € cada taller (10 % de descompte per a socis APLEC).

Inscripcions: aplecaplec@gmail.com.



19.9.2019


8è Mercat de Lletres i lliurament de premis del II Concurs de microrelats eròtics en català

El proper dissabte 28 de setembre ens trobareu com sempre en una nova edició del Mercat de Lletres, a la plaça de Cal Font. Durant tot el dia, a la nostra parada podreu gaudir de diferents jocs i concursos relacionats amb el coneixement de la llengua catalana: l’Aplegamots (un entretingut qüestionari sobre frases fetes en català), l’Aplegamots sobre la nova gràmatica de l’IEC, els enigmes, la sopa de bèsties, la sopa hortolana... Hi haurà premis per als guanyadors de l’Aplegamots!

Us animem a passar-hi una estona i posar a prova els vostres coneixements!

A les cinc de la tarda, a la sala de les encavallades de la Biblioteca, es lliuraran els premis del II Concurs de microrelats eròtics en català. Tot seguit, tindrà lloc la presentació de La memòria de l’aigua, de Montse Barderi, Premi Prudenci Bertrana 2019.

En el següent enllaç podeu consultar el programa de l’edició d’enguany.



9.6.2019

II Concurs de microrelats eròtics en català

L’Associació Promotora de la Llengua Catalana (APLEC), amb la col·laboració de la Llibreria Llegim...? d’Igualada, i amb el suport de la Biblioteca Central d’Igualada i del Departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada, convoca el II Concurs de microrelats eròtics en català. El concurs està adreçat a qualsevol persona de més de 18 anys.

1. Característiques dels microrelats
— El tema principal ha de ser l’erotisme. 
— Han de tenir una extensió màxima de 200 paraules.
— Han d’estar escrits en català.
— Han de ser obres originals i inèdites.
Si s’incompleixen aquestes condicions, el relat quedarà exclòs del concurs.

2. Criteris de valoració
A l’hora de valorar els relats, el jurat tindrà en compte els criteris següents:
— L’originalitat.
— La qualitat literària.
— La correcció ortogràfica i gramatical.

3. Jurat
El jurat està format per persones vinculades al món de la llengua i la cultura catalana. Coordina el jurat, amb veu però sense vot, Rosa Perelló Vives. Els membres del jurat, així com els seus familiars directes, no poden presentar cap relat al concurs. La decisió del jurat és inapel·lable.

4. Termini
El període per presentar els microrelats és del 15 de juny al 15 d’agost de 2019. 

5. Procediment per concursar
— Els relats s’han d’enviar per correu electrònic a l’adreça aplecrelatserotics@gmail.com.
— Els relats han d’estar signats amb un pseudònim per garantir la neutralitat del jurat. Es demana una adreça de correu electrònic real per contactar amb els participants. La coordinadora no facilitarà aquestes dades al jurat.
— Cada participant pot enviar tan sols un microrelat.

6. Premis
S’estableixen dos premis:
— 1r premi, una sessió per a dues persones en un establiment de salut amb tractaments, teràpies o sistemes de relaxació, utilitzant com a base principal l’aigua (spa).
2n premi, un llibre de literatura eròtica.
L’organització es reserva el dret de declarar deserts els premis, i també de declarar algun accèssit.
El lliurament dels premis als guanyadors tindrà lloc en un acte públic dintre del Mercat de Lletres 2019, el dia 28 de setembre d’enguany.

7. Organització i protecció de dades
— Les bases del concurs de microrelats estaran publicades a http://aplecaplec.blogspot.com durant tot el procés.
— Es farà difusió pública dels relats premiats i els noms dels guanyadors al blog i a les xarxes socials de l’APLEC, i als mitjans de comunicació. Els relats que no hagin obtingut premi també seran publicats amb pseudònim.
— Tots els participants autoritzen l’APLEC perquè la seva imatge pugui ser captada durant l’acte de lliurament de premis i publicada a través de qualsevol mitjà d’informació.
— La participació al concurs comporta l’acceptació d’aquestes bases.




8.4.2019

VII Dictat en Català a Igualada

Ja tenim data per al VII Dictat en Català a Igualada: serà el dissabte 27 d’abril. Reserveu-vos-la!

Enguany es dictaran textos de l’escriptor igualadí Oriol Solà Prat.

El Dictat es durà a terme a l’Espai Cívic Centre (c/ Trinitat, 12). A les 10 h serà el torn de la categoria d’adults (a partir de 16 anys), i a les 11 h, de la dels joves (de 12 a 16 anys). A les 12 h es faran públics els resultats i es repartiran els premis als guanyadors de cada categoria.

La inscripció és gratuïta i es pot fer fins al 25 d’abril. Només cal que envieu un correu a aplecaplec@gmail.com amb el vostre nom, edat i telèfon. En el cas dels joves, cal que l’institut o escola passi una llista a l’APLEC amb el nom i el curs dels alumnes seleccionats per participar-hi o bé que els joves interessats enviïn un correu.

Animeu-vos-hi! Us hi esperem!


23.5.2016

El passat dissabte 21 de maig es va fer, a la Biblioteca Central d'Igualada, la presentació del Diccionari de sinònims en línia a càrrec del seu autor, Albert Jané, i del cap del Servei de Correcció Lingüística de l'Institut d'Estudis Catalans, Josep Maria Mestres. La primera edició d'aquest diccionari va aparèixer l'any 1972 i va ser publicada per Aedos, i la segona edició data del 1995, publicada per Barcanova. Aquesta tercera edició, ja en línia, conté més de 27500 articles, mil més que les edicions precedents, i el motor de cerca permet fer consultes molt concretes i precises.

Durant la presentació, Josep Maria Mestres i Albert Jané van explicar la complexitat i els detalls de la recerca de sinònims i de la creació d'un diccionari com aquest, des de la primera edició fins a aquesta tercera en format digital. Després vam passar a conèixer el funcionament del diccionari en línia i vam aprofundir en totes les modalitats de cerca que ens permet fer, des d'una cerca general fins a una cerca avançada per funció sintàctica o de mots que comencen, acaben o contenen un grup de lletres concret. També es va explicar el funcionament intern del programari, i finalment Josep Maria Mestres va donar alguns trucs per buscar curiositats com per exemple quants articles conté el diccionari o quants mots d'altres llengües hi apareixen. L'acte va concloure amb una copa de cava i un pica-pica per a tots els assistents.

Va ser un matí molt profitós per descobrir les interioritats i l'ús eficient d'una eina interessant i útil que ara és a l'abast de tothom. Us deixem amb unes quantes fotos de l'acte i us convidem a consultar i divertir-vos amb el Diccionari de sinònims en línia.












16.4.2016

Avui hem fet la quarta edició del Dictat en Català a Igualada. En aquesta ocasió, seguint la nostra tradició d’«escombrar cap a casa» i triar textos d’autors igualadins, hem dictat un text de l’Henar Morera en la categoria d’adults i un del David Soler Ortínez en la categoria de joves.

Els guanyadors han estat, en la categoria d’adults, Nàdia Grau (que ha guanyat una estada de cap de setmana per a dues persones en un indret de Catalunya), Jaume Riba (que ha rebut un lot de llibres) i Marcel Jorba (que ha obtingut una subscripció d’un any a la revista Llengua Nacional), i, en la categoria de joves, David Palau, del Col·legi Monalco (que s’ha endut tres entrades per al rocòdrom Ingravita), Juanes Llanos, de l’Escola Pia (que també ha rebut un lot de llibres), i Maria Valls, també de l’Escola Pia (que ha guanyat un joc en català de creació igualadina).

Agraïm especialment l’assistència de David Soler Ortínez i de totes les persones que han participat en el Dictat, i també el suport de totes les entitats que hi han col·laborat i que l’han fet possible: el Departament de Promoció Cultural i Comerç de l’Ajuntament d’Igualada, la revista Llengua Nacional, el Banc Sabadell i la botiga de regals TrenCATclosques

A continuació trobareu unes quantes fotos de l’acte.









2.10.2015

Atenció! Els afortunats guanyadors del concurs Aplegamots 2015 són: Martí Rossell Pelfort, Jaume Sendiu Bonjoch, Jesús Soler Vilaró, Ramon Corbella Chumillas, Maria Franquesa Prat, M. Rosa Pi Piqué i Tilda Farrés Hernández. A cadascun d’ells els correspon un val de 20 euros a bescanviar a la llibreria Llegim?.  

Els agraïm a tots, així com a la resta de concursants, la seva participació i l’interès que van mostrar.




30.9.2015
Com cada setembre des de fa quatre anys, l’APLEC se’n va al mercat. Parlem del Mercat de Lletres, que enguany ha celebrat una altra edició dedicada a la literatura i la llengua catalanes en el recinte del Museu de la Pell d’Igualada. Dissabte passat, la nostra parada es va omplir de jocs i concursos que van fer participar més d’una quarantena de persones, a les quals agraïm el seu suport i la bona estona de què vam gaudir junts.
Que no passin ànsia els concursants de l’Aplegamots, perquè pròximament se sabrà qui són els guanyadors. Estigueu al cas!





12.3.2015

Seminari «Règim verbal i pronominalització: entre la descripció i la normativa», amb l’Anna Montserrat (7 i 8 de març del 2015): molt bon ambient de treball i molt profitós! Ja (n’)esperem la segona edició!!!








28.10.2014

Ja tenim guanyadors del concurs Aplegamots del Mercat de Lletres 2014: Judit Guàrdia, Marcel Planagumà, Àngels Mas i Biel Rossell, que ja han rebut el premi corresponent, gentilesa de l’APLEC, en col·laboració amb la llibreria Llegim?: un val per valor de 30 € a bescanviar pel llibre o els llibres que els guanyadors triïn. Enhorabona!

Agraïm a tothom la bona acollida que va tenir el concurs i la nombrosa participació (la més alta fins ara) que hi va haver durant tota la jornada.



24.10.2014

El passat divendres, 17 d’octubre, la Biblioteca Central d’Igualada va acollir la conferència «Lingüistes forenses: els detectius de les paraules», a càrrec de Jordi Cicres i Sheila Queralt, membres del ForensicLab-IULA, organitzada per l’APLEC.

Els conferenciants van explicar les principals tasques que duen a terme, totes centrades en l’anàlisi de textos, orals o escrits, per extreure’n informació que pugui ser útil per a una investigació judicial. Els casos principals en què es demana un pèrit lingüista són els d’atribució d’autoria de textos, és a dir, determinar qui hauria pogut escriure un text anònim a partir de trets lingüístics significatius. També es dediquen a identificar possibles plagis, literaris o de patents, a més de resoldre casos d’ambigüitat (per exemple, en pòlisses d’assegurança).

Finalment van posar exemples concrets de casos judicials que el ForensicLab ha ajudat a resoldre, com ara el famós judici a Óscar Sánchez, que va ser empresonat a Itàlia per la seva semblança amb un capo de la màfia. El cas es va resoldre quan els pèrits lingüistes van demostrar, a partir de l’anàlisi de gravacions telefòniques, que era impossible que fossin la mateixa persona.





29.9.2014

Aquest dissabte, per tercer any consecutiu, l’APLEC va participar en el Mercat de Lletres, la jornada festiva i cultural per promoure la llengua, la literatura i la lectura que va tenir lloc al Museu de la Pell d’Igualada. Moltes gràcies a tothom que es va atansar a la nostra parada per jugar una estona amb les lletres, les paraules i les frases fetes de la llengua catalana.

Ben aviat anunciarem els guanyadors del concurs Aplegamots!






2.6.2014

El passat 31 de maig, Josep M. Mestres, cap del Servei de Correcció Lingüística de l’Institut d’Estudis Catalans, va impartir, a la sala d’actes de la Biblioteca Central d’Igualada, el IV Seminari sobre Coses que Cal Saber de la Llengua Catalana, centrat en les obres de referència general, especialment de l’àmbit de la correcció, la traducció i la redacció de textos, amb el títol «Quant tenim un dubte, quina obra podem consultar amb garanties?».

El conferenciant va començar l’exposició definint què són les obres de referència, quines es poden considerar de referència general i per a què serveixen. Tot seguit, va enumerar i explicar detalladament els trets que permeten determinar si una obra pot ser considerada de referència general sense necessitat d’haver-la llegida, entre els quals podem destacar la cura amb què s’ha elaborat aquella obra (si és exhaustiva, conté índexs i il·lustracions, la informació està disposada d’una manera entenedora i amb una tipografia adequada...), el prestigi dels autors i de les editorials, i l’accessibilitat (és penjada a Internet, és inclosa en els catàlegs de les biblioteques més importants, no és gaire cara...).

Una vegada més, Josep M. Mestres va oferir a Igualada una lliçó magistral sobre una qüestió poc o gens estudiada, d’una manera amena però rigorosa. Li agraïm de nou la seva amabilitat i la seva col·laboració.






25.4.2014

La vigília de Sant Jordi, els alumnes del curs de nivell B de Carme van visitar l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En primer lloc, en Josep M. Mestres, cap del Servei de Correcció Lingüística de l’IEC, va exposar succintament què és l’IEC i de quines seccions es compon, i, tot seguit, va comentar els recursos lingüístics (obres lexicogràfiques, gramaticals, de toponímia, de dialectologia...) que la institució posa a l’abast del públic, principalment a través d’Internet. En segon lloc, el mateix Josep M. Mestres va explicar la història i les característiques de l’edifici principal de la institució, la Casa de Convalescència, al carrer del Carme, 47, de Barcelona.

Tots els assistents van coincidir a valorar molt positivament aquesta experiència, atesa la bellesa de molts dels racons de la seu principal de l’IEC, i, sobretot, l’amabilitat i les explicacions amenes d’en Josep M. Mestres. Moltes gràcies per tot!







20.4.2014

El dissabte 12 d’abril va tenir lloc a l’Espai Cívic Centre la segona edició del Dictat en Català a Igualada. En aquesta ocasió, l’APLEC es va voler sumar als actes per commemorar el tricentenari dels fets del 1714, i es van dictar dos textos sobre aquesta efemèride de l’historiador igualadí Josep M. Torras i Ribé, el qual va assistir a l’acte i el va definir com un acte lúdic i alhora de militància a favor de la llengua catalana i del país.

Els guanyadors van ser, en la categoria d’adults, Marcel Jorba (que va guanyar una estada de cap de setmana per a dues persones en un indret de Catalunya), Georgina Guixà (que va rebre un lot de llibres) i Jaume Riba (que va obtenir una subscripció d’un any a la revista Llengua Nacional), i, en la categoria de joves, Maria López, del Col·legi Maristes (que es va endur un joc de taula), Álvaro Budría, del Col·legi Monalco (que també va rebre un lot de llibres), i Carla Gámez, del Col·legi Maristes (que va guanyar un lot de material escolar).

Agraïm sincerament l’assistència del doctor Torras i de totes les persones que van participar en el Dictat, i també el suport de totes les entitats que hi van col·laborar i que el van fer possible: l’Institut Municipal de Cultura, els Magatzems Faro, la Papereria Codorniu, la revista Llengua Nacional i el Banc Sabadell.

A continuació trobareu unes quantes fotos de l’acte.








11.4.2014

Dissabte passat es va dur a terme el I Dictat en Català a Carme, organitzat per l’APLEC amb la col·laboració de l’Ajuntament i el Casal d’aquest municipi. El concurs es va dividir en dues categories: una d’adults, amb 17 inscrits, i una d’infantil, amb 4 participants, que van haver d’escriure un text llegit per Marc Guarro (categoria d’adults) i Nuska Corrià (categoria infantil) amb el menor nombre de faltes possible. Enguany, els textos triats, tenint en compte que ja hem encetat l’any que commemora el tricentenari dels fets de l’11 de setembre del 1714, van ser de l’historiador igualadí Josep M. Torras i Ribé sobre aquesta efemèride.

El primer classificat de la categoria d’adults va ser Jaume Riba, i el segon, Jaume Mallén, els quals van ser premiats, respectivament, amb un cap de setmana en una casa rural i un llibre a escollir a la Llibreria El Sol de l’Espiadimonis de Carme, i a més tots dos van rebre un exemplar de l’obra Pedra seca a l’Anoia. El guanyador de la categoria infantil va ser Martí Riba, premiat amb un joc de taula en català, i en segon lloc va quedar Andreu Pons, el qual va rebre un lot de material escolar. D’altra banda, tots els participants, així com els membres de l’organització de l’APLEC, van ser obsequiats amb un punt de llibre elaborat expressament per a l’ocasió, cortesia de l’Ajuntament de Carme, al qual agraïm tot el suport que ens ha donat per poder dur a terme aquesta activitat.

A continuació trobareu unes quantes fotos de l’acte.









14.2.2014

Avui l’APLEC ha visitat diversos centres de recerca de l’Institut Universitari de Lingüística Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra. Gràcies a les explicacions dels investigadors que hi treballen, hem pogut conèixer de ben a prop el Laboratori de Lingüística Forense, que desenvolupa activitats formatives i de recerca en lingüística forense, i de servei en peritatge lingüístic amb finalitats forenses; l’Observatori de Neologia, que recull, analitza i difon els neologismes en català i castellà dels mitjans de comunicació escrits i orals, i el Laboratori de Tecnologies Lingüístiques, que, entre molts altres projectes, s’ocupa del reSOLC-mitjansCAT, un recurs en línia per resoldre consultes sobre la pronúncia adequada de paraules del lèxic comú, de terminologia específica, de noms propis i de manlleus.

Agraïm sincerament a la Janet DeCesaris, el Jordi Cicres, la Núria Gavaldà, la Montse Marquina, la Sheila Queralt, l’Elisabet Llopart i el Lluís de Yzaguirre el temps que ens han dedicat i la seva amabilitat, i esperem que ben aviat cristal·litzi la proposta de col·laboració perquè puguin venir a Igualada a donar a conèixer la tasca que duen a terme.





17.1.2014

Ahir dijous, 16 de gener, l’APLEC es va traslladar a la Biblioteca de Masquefa per fer la presentació oficial de l’Associació en aquesta localitat. Després que la directora de la Biblioteca ens fes una visita guiada per l’edifici històric reformat, va començar la presentació. Hi van assistir una desena de persones, interessades sobretot en els cursos de català. Cal agrair a la Biblioteca i al Club de Lectura de Masquefa que ens cedissin part del seu espai i temps per donar-nos a conèixer.



10.10.2013

L’APLEC ha volgut posar el seu gra de sorra per donar suport als docents de les Illes Balears. Vam posar a disposició de qui volgués fer una aportació diverses guardioles al Mercat de Lletres, a l’Escola de Música i a la llibreria Llegim?. Després de dues setmanes, hem recollit 233,40 €, que ja hem ingressat a la Caixa de Resistència dels docents de les Illes. Moltíssimes gràcies a tothom qui hi ha col·laborat!



30.9.2013

Ja tenim guanyadors del concurs Aplegamots del Mercat de Lletres 2013: Mireia Moncunill Vidal, Jordi Velàzquez Montané i Saidou Diao Gano. Ben aviat rebreu el vostre premi, gentilesa de l’APLEC, en col·laboració amb la llibreria Llegim?.

Agraïm a tothom la bona acollida que va tenir el concurs i la nombrosa participació que hi va haver durant tot el dia.



26.9.2013

El dissabte 21 de setembre, en el marc de la segona edició del Mercat de Lletres d’Igualada, va tenir lloc la xerrada «Les llengües a Catalunya: on som i on podem anar?», organitzada per l’APLEC.

L’encarregat de conduir la ponència, el sociolingüista i professor titular de la UB Francesc Xavier Vila, va esbossar un retrat acurat sobre l’estat de la qüestió en termes lingüístics, després d’haver explicat a bastament les diferents possibilitats de tipus d’estat, des d’una perspectiva més aviat històrica. 

Amb paraules de Vila, «les llengües necessiten un estat propi o propici», i, en aquest sentit, el conferenciant va valorar els diversos intents d’anorrear la llengua catalana a través, fins i tot, d’una proposta de reforma de llei educativa, coneguda com la «llei Wert», com una provocació més perquè aquest estat propici s’allunyi de la nostra realitat.

Per finalitzar la conferència, Vila va explicar amb detall les dades actuals sobre l’estat vital de la nostra llengua en diversos contextos comunicatius, parant especial atenció als casos en què la llengua catalana està retrocedint, i posà com a exemple la ja ancestral frase «És molt lleig», la qual ha estat desplaçada, entre els adolescents, per la castellanitzada «És molt feo».

La ponència va acabar amb un torn de preguntes centrades en el futur de la nostra llengua, cosa que va palesar que aquesta continua sent una qüestió que preocupa els catalanoparlants.

A continuació trobareu unes quantes fotos de la conferència i de l’estand de l’APLEC al Mercat de Lletres.







5.9.2013

Aquest any, l’APLEC té previst oferir ampliar considerablement l’oferta d’activitats relacionades amb la llengua catalana respecte del curs passat, i també el nombre de municipis on es poden dur a terme. Inicialment, us proposem d’engegar sis cursos a Igualada i un a Santa Coloma de Queralt. A l’apartat «Activitats per al curs 2013-2014» ja hi podeu trobar tota la informació referent a aquestes activitats. Ben aviat actualitzarem aquest apartat amb la informació de totes les activitats que anirem preparant al llarg d’aquest curs acadèmic.



27.5.2013

Dissabte passat, Marc Lobato va pronunciar la conferència «L’humor als mitjans de comunicació: eina i arma». En aquesta conferència, el ponent va parlar, entre altres qüestions, dels referents en l’humor, de la diferència entre humor i comicitat, de les semblances i les diferències entre l’humor català i l’espanyol o l’anglès, dels límits de l’humor i de l’humor com a recurs per fer arribar un missatge. Al llarg de la conferència es van comentar diversos productes i personatges vinculats amb l’humor: el Cu-cut!, Polònia, Salvados, El Intermedio, l’Eugenio, Gila, etc. Va ser una conferència interessantíssima, rigorosa i molt amena que va fer somriure —i, a més a més, reflexionar— el públic assistent.






18.5.2013

El dissabte 18, l’Associació Promotora de la Llengua Catalana (APLEC) va dur a terme tot un seguit d’actes emmarcats en el cicle «De Sant Jordi a Sant Joan, els dissabtes de l’APLEC». Al matí, Josep M. Mestres i Serra, cap del Servei de Correcció Lingüística de l’Institut d’Estudis Catalans, impartí una sessió magistral sobre les directrius que cal seguir per redactar adequadament les normes articulades (com ara les lleis), adreçada especialment als alumnes dels cursos de català de l’APLEC i a persones vinculades amb l’àmbit de la sessió.

A les 12 del migdia, la presidenta de l’Associació, Roser Torras, va repartir els premis corresponents al I Dictat en Català d’Igualada, activitat que es va fer el passat 27 d’abril i que va tenir molt bona acollida: hi van participar 29 persones en la categoria d’adults i 7 en la categoria de joves. En la categoria d’adults, els tres primers classificats van ser Jaume Riba (que va guanyar una estada d’un cap de setmana per a dues persones en un indret de Catalunya a triar), Maria Romero (que es va endur un lot de llibres relacionats amb Igualada i la llengua catalana) i Montserrat Xaus (que va guanyar una subscripció d’un any a la revista Llengua Nacional). En la categoria de joves, els guanyadors van ser Judit Vidal (que va rebre un joc de Scrabble en català), Claudina Canals (que va guanyar també un lot de llibres relacionats amb Igualada i la llengua catalana) i Anna Solé (que va guanyar un lot de material escolar).

Tot seguit, Josep M. Mestres lliurà els diplomes als alumnes dels cursos organitzats per l’Associació: el Curs de correcció de textos, el Curs de traducció de textos (castellà-català), el Curs de català jurídic i administratiu, el Curs de nivell superior i el Curs de nivell elemental.

Finalment, Josep M. Mestres, amb la col·laboració de Carme Kellner, va impartir el III Seminari sobre Coses que Cal Saber de la Llengua Catalana: «La petita història de la correcció de textos a l’Institut d’Estudis Catalans (1907-2007)», en el qual va fer un repàs de la correcció de textos al llarg dels 106 anys de vida de la institució i va comentar el paper destacat de diversos igualadins il·lustres a l’IEC: Joan Mercader, Josep M. Torras, Emili Vallès i Rosalina Poch.

A continuació, trobareu unes quantes fotos d’aquell dia.








15.5.2013

Ja tenim guanyadors del I Dictat en Català d'Igualada!

En la categoria de joves, el primer premi és per a la Judit Vidal; el segon, per a la Claudina Canals, i el tercer, per a l'Anna Solé.

En la categoria d'adults, el primer premi és per al Jaume Riba; el segon, per a la Maria Romero, i el tercer, per a la Montserrat Xaus.

Enhorabona!!! Heu demostrat que sou uns cracs de la llengua catalana!!!

Us esperem el dia 18, a 2/4 de 12 del migdia, a l'Espai Cívic Centre, a l'acte de lliurament de premis!!!



28.4.2013

Ahir vam fer el I Dictat en Català d'Igualada! Moltes gràcies a totes les persones que van participar en aquesta activitat que estrenàvem enguany i que esperem que tindrà continuïtat. Val a dir que la resposta de la gent va ser molt satisfactòria i per tant li augurem un bon futur. I també donem les gràcies a les empreses i entitats que hi van col·laborar: l’Institut Municipal de Cultura, la llibreria Llegim?, els Magatzems Faro, la Papereria Codorniu i la revista Llengua Nacional.

Ben aviat comunicarem els noms dels guanyadors!!!

A continuació, trobareu unes quantes fotografies de l'acte i, tot seguit, els textos que es van dictar.








Text dictat en la categoria d’adults

El xaloc ja amainava, s’amansia. Ara corria xisclant pels turons veïns i jugava amb les darreres fulles, ressecades pel sol de l’estiu. Les feia caure, les arrossegava per terra i se les enduia d’un lloc a l’altre. Les oblidava de seguida i reculava cap al poble. Allí entrava per les finestres, es ficava per una xemeneia, es rostia en la cremor d’unes cendres, rebotia portes, apagava llums, s’arrupia en un racó, regalimós d’aigua, i escampava espurnes de foc.

El mar s’aquietava, i les barques s’afanyaven a tornar. Evolucionaven amb les veles rissades i maniobraven sense treva, per esmorteir el xoc contrari del vent. Es distingien els colors: verd, blau, negre, mangra. Se les veia navegar amb precaució, com vencien les dificultats. Els pescadors vogaven a la cia, enfilaven freus i evitaven esculls i barres i passos perduts enmig de roques.

De mica en mica, el mar escopia les despulles de la seva presa. Arribaven desferres de quillats, sardinals, palangreres. Les barques s’anaven atansant. Una portava la quilla mig esbotzada, una altra mostrava una esquerda enorme. A moltes els faltava l’arbre, a totes els jocs de cordes i bossells. Gemecs arreu, cadascú lamentava la seva particular desgràcia. De tant en tant, la cridòria d’un marrec apallissat per la mare sense gaire motiu, per pura exasperació.

Salvador Espriu, Laia i altres narracions, Ed. 62, 1968, p. 165-166

[214 mots]


Text dictat en la categoria de joves

El rodamón s’havia ajagut aquella nit al sec coixí d’herbes i fulles d’un marge, i li va venir la son mentre pensava en el pa, que per a ell sempre va ser difícil d’aconseguir, i en la duresa de caminar sense el consol d’unes veus amigues, en una llarga peregrinació per les portes tot sovint sense caritat, on desitjaven que Déu l’emparés, que no el podien socórrer. Però no s’oblidaven mai de donar-li el tractament de germà. I si algú de tard en tard l’auxiliava, el vagabund ho havia d’agrair remuguejant pregàries.

De les vinyes prenia raïms, algun aulet el protegia potser del sol, amb fruites mig madures calmava a vegades la fam, l’aigua d’una font li apagava la set. Però prou sabia que totes aquestes coses i aquests béns eren dels altres. Foraster arreu, mandrejà i s’arrossegà per masies i veïnats, fins que la vellesa li ulcerà les cames i li inflà d’hidropesia el ventre.

Salvador Espriu, Laia i altres narracions, Ed. 62, 1968, p. 127-128

[156 mots]



24.4.2013


Per la Diada de Sant Jordi d’enguany, l’APLEC va tenir una paradeta a la plaça de Cal Font d’Igualada amb llibres sobre la nostra llengua. Moltes gràcies a totes les persones que us hi vau arribar i, no cal dir-ho, a les que vau comprar alguna obra. I també moltíssimes gràcies al Manel, la Concepció i la Isabel: sense ells, tot hauria quedat molt menys lluït!









12.3.2013


Ja tenim a punt les noves activitats per a la primavera! Podeu fer-hi un cop d’ull a l’apartat «Cicle “De Sant Jordi a Sant Joan, els dissabtes de l’APLEC”» i us hi podeu inscriure mitjançant el formulari que trobareu a «L’associació». Animeu-vos-hi!!!



2012

El guanyador de la primera edició del concurs APLEGAMOTS, organitzat per l'APLEC dintre de les activitats del Mercat de Lletres el dia 23 de setembre de 2012, és:

ILDEFONS VIDAL SOLÉ

Moltes felicitats!!

Agraïm a tothom la bona acollida que va tenir el concurs i la nombrosa participació que hi va haver tot el dia. Gràcies!